www.mobarn.noVåre barnehager

Ny i barnehagen.

For at barnet skal få en best mulig start i barnehagen, er det viktig med en god tilvenningsperiode. Målet med tilvenningen er å gjøre både barn og foreldre så trygge på barnehagen at det oppleves greit å skilles.

Før dere begynner i barnehagen får dere tilsendt et velkomstbrev som inneholder informasjon om hvilken avdeling barnet skal gå, oppstartsdato og en skissering av tilvenningsdagene. Når dere kommer til deres første dag i barnehagen vil dere bli møtt av en ansatt som vil være deres kontaktperson/ primærkontakt og følge dere de første dagene i barnehagen.

Det er viktig at dere foreldre er tilstede og tilgjengelige for barnet de første dagene. De fleste arbeidsplasser har en avtale som gir mulighet til opptil 3 dager permisjon med lønn for tilvenning av barn i barnehagen. Det kan være store inviduelle forskjeller på hvor raskt barnet venner seg til å være i barnehagen, men det er lurt å sette av minimum tre dager til tilvenning. 

De tre første dagene ser i grove trekk sånn ut for tilvenning av de minste barna;

Dag 1.(ca. 1-2 timer)

Dere blir møtt av primærkontakten, får garderobeplass og blir vist rundt på avdelingen. Foreldrene holder seg i nærheten av barnet, er tilgjengelig hele tiden og deltar aktivt i introduksjonen av det nye miljøet. Ingen foreldre går hjem første dagen!

Dag 2.(ca 3 timer)

Primærkontakten er i større grad delaktig i barnets aktiviteter, og foreldre holder seg litt i bakgrunnen. Barnet er med på måltidet kl 11. I de fleste tilfeller kan mor eller far gå fra avdelingen en liten stund. Når og hvor lenge avtales med personalet.

Dag 3( ca 3-5 timer)

Dagen er ganske lik dag 2, men barnet skal være med på soving og 14 måltidet. Foreldrene er sammen med barnet til det kommer i gang med aktiviteter, og er borte fra avdelingen deler av dagen. Hvor mye avtaler dere med personalet.

Når dere går fra barnet er det viktig at dere gir beskjed om at dere går,- og sier tydelig "hadet". Gå når du har sagt du skal gjøre det. Det blir mer forutsigbart for barnet. Det er ikke uvanlig at barnet gråter ved avskjed. Ikke nøl med å ta kontakt for å høre hvordan barnet ditt har det. Hver avdeling har egen mobiltelefon hvor man kan ringe eller sende sms. 

 

http://barnehage.no/pedagogikk/2010/06/slik-lykkes-barna-med-tilvenningen/